8 aplikacija koje štede novac

TECH

Vođenje domaćinstva ili vođenje male firme ima jednu zajedničku osobinu – para nikad nema u višku

Koliko god da smo svjesni i pažljivi, ponekad nam se čini da nam novac sam klizi niz prste i uvjek imamo onih odvratnih nekoliko dana do sljedeće plate. Imate mobilni telefon? Ove aplikacije će Vam pomoći da makar znate na šta ste potrošili.

1. MINT

Odmah treba reći: besplatna aplikacija koju jednako hvali CNN koliko i 13 miliona zadovoljnih korisnika. Mint će Vam pomoći da brzo i lako pratite sve svoje račune (tekući računi, štedne i kreditne kartice i sl). Svoje troškove unosite brzo i lako, a ako želite, Mint će Vas podsjetiti kada treba da platite neki račun. Podijelite svoje troškove prema kategorijama i brzo ćete uvideti gde najviše „curi“.

2. MONEFY

Kategorije za trošenje već su napravljene, a troškovi i priliv novca se lako dodaju. Aplikacija sama pravi presjeke za nedjelju, mjesec i godinu. Iako postoji verzija za Android, Manifaj možete sinhronizovati na više uređaja korišćenjem Dropboks naloga. Lijepo uređena aplikacija zgodna za ličnu potrošnju i kućne budžete.

3. GOOGLE WALLET

Gdje bi Google bio da se nije pozabavio Vašim novcem? Nažalost, većina kul opcija rezervisana je za američko tržište: Guglova platna kartica, opcija za slanje novca i-mejlom, praćenje onlajn porudžbina… U svakom slučaju, čak i ograničene opcije koje su dostupne kod nas zaslužuju pažnju. Odličan, intuitivan dizajn biće Vam lak za korišćenje, a ko zna – možda će neka od ovih super opcija jednom biti dostupna i kod nas. U svakom slučaju, Google nikad ne razočara svoje verne korisnike.

4. SPENDEE

Spendi je već mnogo ozbiljnija opcija za one koji žele detaljan budžet – čak nije loša varijanta za privrednike i mala preduzeća. Možete slikati račune, izvoziti Eksel tabele u fajl ili ih čuvati na Google Drajvu. Lijep dodatak je mogućnost da sami napravite različite budžete za različite kategorije, što će Vam pomoći da racionalnije trošite svoj novac. U svakom slučaju, pametan algoritam koji proračunava Vaš bilans pomoći će Vam da pratite svoje finansije u realnom vremenu.

5. EXPENSIFY

EXPENSIFY je aplikacija za poslovne ljude. Skeniranje računa, pravljenje izvještaja, presjeka, praćenje stalnih troškova, uz posebne pogodnosti kao što je ugrađeni podsjetnik za plaćanja i podaci o trenutnom kursu valuta koje najviše koristite kako biste na svakom mjestu mogli da budete svjesni svakog eura. I ova aplikacija može da izveze podatke u obliku tabelarnog izvještaja i fantastična je za biznis u pokretu.

6. LEVEL MONEY

Povežite svoje bankovne račune za ovu aplikaciju i više nikada nećete morati da brinete gdje ste stali sa trošenjem svog novca. Aplikacija prati Vaše transakcije kao banka, pravi predviđanja i presjeke tako da ćete lako moći da predvidite stanje na računu za sljedeći mjesec. Ono što potrošite, možete da kategorizujete čak i prema tome kome ste platili. Račun za telefon je lako pratiti, ali koliko novca ste ostavili u najbližem dragstoru je malo veći izazov.

7. DIGIT.CO

Veoma zanimljive opcije! Digit je programiran da uči kako Vi trošite i u tom smislu Vas prati u stopu. S druge strane, dok pažljivo brine da se ne zanesete, svakog mjeseca 4-5$ odvaja na poseban štedni račun. Možda jedina Digitova mana jeste što sistem zaštite nije baš kreativan, pa Vam odgovor na tajno pitanje može brzo dosaditi.

8. HOME BUDGET

Aplikacija lijepa, ali ne i besplatna. Međutim, malo koja aplikacija predvidjela je da ćete je koristiti mjesecima, možda i godinama. Mudri ljudi koji su pravili Home Budget vodili su računa o tome da brzo i lako pretražujete svoje troškove: svaku uplatu i svaki račun. Osim toga, minimalistički dizajn, uredan interfejs… Možda se isplati uložiti nepunih 6$ za vođenje kućnog budžeta?

Praćenje kućnih (ili poslovnih) finansija pomalo je kao fizički trening: nije uvijek toliko važno koje vježbe ste odabrali, koliko je važno da se redovno pojavljujete. Zato, odaberite ono što vama najviše odgovara i na šta ćete se najlakše navići i počnite da planirate. Ima dovoljno besplatnih aplikacija sa različitim opcijama za sve ukuse i potrebe.