Vikiliks otkrio Wi-Fi špijuniranje širom svijeta!

TECH

Novi dokument Vikiliks kompanije otkriva na koji način je CIA špijunirala Wi-Fi mreže širom svijeta zajedno sa nekim od neprofitnih organizacija

Serija dokumenata Vikiliksa, označena zbirnim imenom „VAULT 7“ sadrži i „CherryBlossom“ dokument koji govori o tome kako je CIA zajedno sa neprofitnom organizacijom Stanford Research Institute (SRI International) sprovodila špijuniranje Wi-Fi mreža, rutera, modema i druge opreme zarad ostvarivanja svojih ciljeva.

Špijunirani su međunarodni subjekti, putem pomenute Wi-Fi infrastrukture, privatni korisnici, mala i srednja preduzeća, kompanije, korporacije, javne Wi-Fi mreže širom svijeta, aerodromi, barovi, dvorane… CIA i „saveznici“ koristili su se metodom „Čovјek u sredini“ (Man-In-The-Middle) koja je idealna za presretanja korisničkih informacija i špijuniranje na javnim mrežama i slabo zaštićenoj Wi-Fi infrastrukturi.

CIA bi na mreže, rutere, opremu i druge uređaje ubacivala tzv. „CherryBlossom firmware“, koji je kasnije omogućavao kontrolu uređaja, ali bi prethodno došlo do formiranja FlyTrap sistema, koji je preko interneta non-stop bio u kontaktu sa komandnim centrima CIA-e i „saveznika“ na serverima koji su nazvani „CherryTree“.

Koristeći se poznatim metodima CIA je sakupljala podatke, analizirala ih, slala drugačije podatke preko špijuniranih i hakovanih mreža, koristila ih za svoje akcije, čak i za izmjenu podataka na napadnutim uređajima, kako bi se špijunski sistem širio dalje.

Spisak nekih od hakovanih uređaja nalazi se na linku CherryBlossom, a nije poznato da li su nadgledani uređaji, mreže i sistemi i kod nas.