Obama ima novi posao – za govor u džep 400.000$

Lider

Bivši američki predsjednik Barak Obama unovčiće svoje iskustvo i podijeliti ga na Vol stritu uz debelu nadoknadu.

Dok se mnogi Amerikanci bore da plate svoje visoke troškove osiguranja, dugove i pozajmice, praksa da penzionisani visoki američki zvaničnici drže plaćene govore izgleda da i dalje živi i to dobro.

Zahvaljujući svojoj „Obama fondaciji“, navodno, bivši američki predsjednik drži govor pred kompanijama s Vol strita i za 400.000 dolara.

Dok se u jednom ranijem obraćanju javnosti Hilari Klinton pokajala zbog kompenzacije s Vol strita, Obama izgleda, nema nikakav problem s tim.

Prošlog mjeseca govorio je pred klijentma Nordern trusta za oko 400.000 dolara. Ranije ovog mjeseca našao se pred publikom u Čarliju. Neki izvori tvrde da pričao o svom mandatu u Bijeloj kući.

Bankari vole da slušaju Obamine govore na Vol stritu, tvrde da on može da pruži dragocjen uvid u to kako može da se izgradi i čuva korporativo upravljanje i vladini odnosi.

A da li od toga američki narod ima koristi, to je već drugo pitanje.

„Bio je predsjednik celih SAD – imao je uvid u sve jer su finansije pod istim kišobranom“, rekao je direktor UBS grupe Robert Volf.

Ipak, neki misle i drugačije:

„Volim Obamu, ali ako je neko spreman da mu toliko plati da bi održao govor, Bog nek blagoslovio Ameriku“, kaže Tomas Nides, potpredsjednik Morgan Stenlija, jedne od najvećih banaka s Vol strita.