Rusija gomila zlatne poluge

Svijet

Centralna banka Rusije ovih dana neviđenom brzinom kupuje zlatne poluge

Prema riječima argentinskog finansijskog stručnjaka Gabrijela Rubinštajna, ta politika ima za cilj zaštitu ruske ekonomije u slučaju krizne situacije, uključujući i protiv američkih manipulacija u vezi sa dolarom.

“Zemlje skladište zlato iz strateških i odbrambenih razloga. Na primjer, u slučaju da su odnosi između naroda ugroženi i njihova valuta izgubi svoju vrijednost“, rekao je za finansijski konsultant i bivši predstavnik Centralne banke Argentine Gabrijel Rubinštajn.

U toj situaciji zlatne rezerve bile bi osnova za novu valutu ili druga vrijedna sredstva u budućnosti.

“Zlato taj vječni izvor finansija ima stvarnu vrijednost u poređenju sa drugim finansijskim sredstvima. Ruske vlasti smatraju da je bolje imati više zlatnih resursa nego dolara. Hipotetički govoreći, ako Rusija drži tone američkih dolara, a SAD žele da nanesu štetu njenoj ekonomiji, to bi bilo moguće kroz manipulacije valutom“, ističe Rubinštajn i dodaje da je zlato garant protiv takvog scenarija.

Centralna banka Rusije značajno je povećala tempo otkupa zlata. U periodu od januara do septembra 2017. godine, Centralna banka je kupila 4,2 miliona unci (oko 130 tona) tog dragocenog metala u vrijednosti od više od pet milijardi dolara, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Centralna banka, prema stanju od 1. oktobra, ima 73,6 milijardi dolara u rezervama, u poređenju sa 65,5 milijardi dolara od prije godinu dana.

Rusija je povećala nabavku plemenitih metala nakon što su joj Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele sankcije poslije referenduma na Krimu i početka rata na istoku Ukrajine 2014. godine. Od tada je, prema podacima Svjetskog savjeta za zlato, Centralna banka Rusije svojim zlatnim rezervama dodavala oko 100 tona na svakih šest mjeseci, što je više nego što kupuje bilo koja druga centralna banka na svijetu.

Trenutno je Rusija sedma zemlja na svijetu po količini zlata, a ako se nastavi trenutni tempo njenog otkupa zlata, vjerovatno će skočiti na šesto mjesto, čime će nadmašiti Kinu sa trenutnim rezervama od 1.842 tone.

Tokom protekle decenije Centralna banka Rusije promijenila je svoju politiku upravljanja zlatom i deviznim rezervama, koja uključuje smanjenje učešća evra sa 40 na 26 odsto i povećanje svojih zlatnih rezervi sa osam milijardi dolara na 73,6 milijardi dolara, prema stanju od 1. oktobra ove godine.

(GdeInvestirati)