Nakon što je odslušao 2.500 pičeva, Brenson ima jednostavan savjet za preduzetnike

Lider

U autobiografiji „Finding My Virginity“, milijarder i preduzetnik Ričard Brenson, opisao je jednu upečatljivu priču koju je nazvao „pič na podmetaču za pivsku čašu“

Naime, jedan od Brensonovih direktora, Bret Godfri, zatražio je od Brensona minut pažnje. To je značilo bukvalno 60 sekundi. Cijeli razgovor vodio se preko telefona. Brenson je čuo kako gomila papira pada na pod. „Imam ideju negdje na nekom podmetaču za pivsku čašu,“ rekao je Godfri. On je tada imao ideju o low-cost avionskoj kompaniji u Australiji. Relativno dobro je poznavao tržište avio-kompanija. Na ideju je došao kada se na pivu našao sa ekspertom za avio-kompanije.

Brenson je bio zainteresovan i zatražio je detaljan plan, koji mu je kasnije Godfri i dao. Godfrijeva vizija bila je jasna, i Brenson mu je dao zeleno svijetlo. Tada je rođen „Virgin Blue“ i lansiran sa 10 miliona budžeta i samo dva aviona. Sada, poznata avio-kompanija „Virgin Australia Airlines“, druga je po veličini u Australiji.

Brenson je neko ko zna šta je dobar pič, odnosno kvalitetno predstavljanje ideje. U knjizi, piše da je saslušao preko 25.000 pičeva. Lekciju koja je iz ovog iskustva izvukao ujedno je i savjet svim preduzetnicima:

„Najbolje ideje ne moraju uvjek da budu razrađene do detalja, ne moraju da budu ozbiljne finansijske projekcije i komplikovani biznis planovi… Ako ta ideja ne može da stane na malo parče papira, vjerovatno je to loša ideja. Neka bude kratko, oštro, jasno i koncizno.“

Ovaj savjet poklapa se sa porukom jednog od prvih investitora Gugla (Google):

„Ako preduzetnik ne može da objasni ideju u 10 riječi ili manje, nisam zainteresovan i ne investiram. Tačka.“

Investitori žele da vide širu sliku prije nego što preduzetnik zaroni dublje u detalje biznis ideje. Kao što je svakoj priči potreban naslov a svakoj knjizi naziv, tako će i dobar prezentator početi od jedne velike i glavne ideje, pre nego što se proširi na detalje.