Direktor Er Fransa podnosi ostavku

Lider

Generalni direktor aviokompanije Er Frans Žan-Mark Žanajak izjavio je da podnosi ostavku nakon što je osoblje odbilo njegov prijedlog ugovora o zaradi

– Snosim posljedice glasanja o predlogu i narednih dana ću predati pismo ostavke upravnom odboru Er Fransa i Er-Frans-KLM – rekao je Žanajak novinarima i dodao da žali zbog ogromne štete koja može samo da raduje konkurente.

Žanajak (65), koji je generalni direktor od jula 2016. godine, predložio je za period od 2018. do 2021. opšte povećanje zarada za sedam odsto, kao i mogućnost pojedinačnih povećanja od jedan odsto 2018.

Osoblje je, na iznenađenje, odbilo taj prijedlog sa 55,44 odsto glasova protiv. Svi zaposleni u Er Fransu, njih 46.771 pod francuskim ugovorom, bili su pozvani da glasaju za prijedlog. Žanajak je prije glasanja rekao da će u slučaju odbijanja prijedloga podnijeti ostavku.

Kompanija je saopštila da ima neto gubitak od 269 miliona evra u prvom tromjesečju ove godine, tokom kojeg je bilo tri dana štrajka, 22. ferbruara, 23. i 30 . marta.

Osoblje Er Frans je održalo 13. dan štrajka, a svaki dan štrajka kompaniju košta oko 25 miliona evra.