Drastičan pad cijene akcije Nokie

Finansije

Cijene dionice Nokia pale su teško u četvrtak, podstaknute mješovitim izvještajem o zaradi u trećem kvartalu

Na startu jutrošnjeg trgovanja, finska kompanija za telekomunikacijske infrastrukture potonula je čak 19,5%, da bi se na kraju dana pad zaustavio na minus 17,5%.

Konsolidovana neto dobit Nokie u trećem kvartalu iznosila je 0,11 dolara po akciji što je ipak više od 0,05 dolara po dionici koliko je iznosila dobit u istom periodu prošle godine, a takođe i značajno bolje od procjena investitora od 0,07 dolara po dionici.

No ipak, prodaja pala je za 7% u odnosu na prošlu godinu, zaustavivši se na 6,46 milijardi dolara, značajno manje od prognoziranih 6,6 milijardi dolara.

Komentarišući očekivanja, menadžerski tim Nokia-e je u izvještaju razmatrao teško globalno okruženje za tržište telekomunikacija, što je rezultiralo smanjenom finansijskom prognozom.

Od ostalih pitanja, Nokia sada očekuje da će troškovi povezani s kupovinom Alcatel-Lucent-a u 2017. godini biti oko 2,2 milijarde dolara, što predstavlja porast od 12% u odnosu na prethodne planove. Dodavanjem soli na ranu, menadžment Nokia-e takođe očekuje da će se tako negativni tržišni uslovi nastaviti tokom prve polovine 2018. godine.

Što se tiče globalnog tržišta komunikacija, nadolazeći talas nadogradnje mreže 5G bi trebalo da omogući Nokiji i kompletnom sektoru mnogo bolje dane krajem 2018 i nadalje. No, tržište ipak ignoriše ove dugoročne poslovne perspektive danas, odlučujući da se fokusira na kratkoročne negativne prognoze Nokijinog izvještaja.