Twitter najavio prvu dobit otkako postoji

Finansije

Cijena dionice Twittera skočila je u četvrtak na Wall Streetu više od 18 posto, nakon što je ta društvena mreža poručila da bi u posljednjem tromjesečju ove godine mogla ostvariti dobit, po prvi put od kada kompanija postoji

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvještaju, gubitak Twittera iznosio je u trećem tromjesečju 21 milion dolara, dok je godinu dana prije bio 103 miliona. Ukupni prihodi Twittera iznosili su u proteklom kvartalu 590 miliona dolara, što je 4 posto manje nego godinu dana prije, pri čemu su prihodi od oglašavanja pali za 8 posto, dok su prihodi od licenciranih podataka i drugih izvora skočili za 22 posto, na 87 miliona dolara.

Pad prihoda u kvartalu tek je treći od kada je dionica te kompanije 2013. godine uvrštena na američke berze. Međutim, ta je kompanija u proteklom tromjesečju smanjila troškove za 16 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je i glavni razlog smanjenja gubitka, i poručila da bi u četvrtom kvartalu ove godine mogla ostvariti dobit ako prihodi i rashodi ostanu u planskim okvirima.

Twitter je, takođe, objavio da je broj njegovih aktivnih mjesečnih korisnika u proteklom tromjesečju dostigao 330 miliona, četiri miliona više nego u prethodnom kvartalu. Kompanija, međutim, nikako ne uspijeva da raste tako brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s više od 2 milijarde korisnika.