Bliska budućnost: Taksi bez vozača

Francuski start up NAVYA predstavio je prvi samostalni taksi – bez prostora za vozača, bez volana i papučica za vožnju

Riječ je o električnom automobilu za šest putnika, koji može da se kreće brzinom do 70 kilometara na sat. Opremljen je sa nešto više od 20 senzora, kamera i radara koji se brinu o preciznosti kretanja.

Ovo vozilo je prvi taksi robot koji će biti komercijalizovan na globalnom nivou – što znači, vi ga naručite – mi ga dostavimo. Dakle, ne govorimo o postojanju u dalekoj budućnosti, to je nešto što postoji pred vašim očima. Ovo vozilo, koje može da primi od jedne do šest osoba, može komotno da učestvuje u gradskom saobraćaju, jer dostiže brzinu do 70 km na sat. Dakle, mi ćemo smanjiti broj vozila u gradovima i otvoriti prostor za nove usluge – navodi Kristof Sape, izvršni direktor kompanije NAVYA.

Ova mala francuska kompanija takmiči se sa najvećim tehnološkim kompanijama poput Gugla ili Ubera i proizvođačima automobila kao i drugim startapovima koji se bave kreiranjem autonomnog prevoznog sredstva.

Taksi robot se već može naručiti, iako treba da prođe još nekoliko testova na proljeće naredne godine. Prva prezentacija inovacije očekuje se u Las Vegasu u januaru, dok bi se prve isporuke mogle dogoditi već u julu 2018.