Avio karte biće 50 odsto skuplje?

Transport

OLeary je bio jasan – Ryanairovi avioni neće se vratiti u nebo ako se u avionskoj industriji usvoje nova pravila o ograničavanju socijalnih kontakata. Jedna od navedenih opcija je da kompanije sa srednjim sjedištem moraju ostaviti prazna sjedišta kako bi imali sigurnu udaljenost od 1,5 metara između putnika. Međutim, ta bi mjera bila u potpunoj suprotnosti s irskom niskobudžetnom kompanijom, koja je obično voljela da napuni avion do posljednjeg inča prostora a putnike privlačila oglašavanjem po izuzetno niskim cijenama.

OLeary je irskoj vladi rekao da će, ako preduzme mjeru obaveznih slobodnih mjesta između putnika, imati samo dvije mogućnosti – da slobodna mjesta plaća vlada ili da Ryanairovi avioni jednostavno više neće letjeti, piše Guardian.

Poslovni model irske kompanije zasnovan je na činjenici da su njihovi avioni u vazduhu  što je moguće više, što smanjuje troškove i prevozi što veći broj ljudi.

“Ako zauzmemo samo dvije trećine sjedišta, ne zarađujemo. Čak i ako bi poštovali ovo pravilo, prazno sjedište ne garantuje sigurnu udaljenost, zato je riječ o idiotskoj ideji s kojom ne postižemo ništa”, rekao je u razgovoru za Financial Times. Umjesto toga, predložio je uvođenje drugih sigurnosnih mjera, poput obaveznog nošenja maski i mjerenja tjelesne temperaturena aerodromima.

Ryanair je lani prevezao više od 152 miliona putnika, što je najviše od svih europskih kompanija. OLeary smatra da bi se na stari broj putnika prevoznik mogao vratiti u ljeto 2021. Međutim, kompanija se suočava s kritikama da je teško vratiti novac od otkazanih letova.

Karte 50 posto skuplje?

IATA je predvidjela da će avionska industrija ove godine pretrpjeti gubitak od 290 milijardi eura zbog Covida 19. Upozorila je i da će nova pravila, koja su osmišljena da smanje kontakt između putnika tokom leta, privremeno značiti kraj jeftinih avionskih karata. Predviđaju da će cijene u prosjeku rasti za 50 posto.

Za razliku od Ryanaira, konkurent easyJet najavio je da će prema novim pravilima ograničenja letovi biti mogući ponovno “u kratkom roku”, ali rekao je da čak i ako se zabrana putovanja ublaži, ove godine ne očekuju da će biti velikog prometa.