Stavio na kocku posljednjih pet hiljada dolara i spasio kompaniju

Karijere

U ranim danima danas svjetski poznate kompanije, FedEx, Fred Smit je sa poslednjih 5.000 dolara otišao u Las Vegas oprobati svoju sreću za kockarskim stolom. Učinio je to jer je kompaniji odbijen zajam bez kojeg nije mogla preživjeti

Da je izgubio tada, FedEx ne bi bio u stanju da plati račun za gorivo od 24.000 dolara.

Ovu epizodu je u knjizi FedExov nevjerovatan put ka uspjehu – Priča iznutra opisao izvršni osnivač kompanije Robert Frok.

– Pitao sam Freda odakle mu novac koji je donio, a on mi je odgovorio: Sastanak sa odborom General Dynamicsa bio je propast. Znao sam da nam za ponedjeljak treba novac pa sam odletio u Las Vegas i zaradio 27.000 dolara.

Pitao sam ga: Misliš uzeo si naših posljednjih 5.000 dolara?! Kako si to mogao uraditi? A on je slegao ramenima i odgovorio mi: Pa kakva je razlika? Bez novca za račun za gorivo, svakako ne bismo mogli poletjeti. Sreća ga je poslužila. To nije bilo mnogo novca ali je došlo u kritičnom trenutku i omogućilo nam da i sljedeće sedmice nastavimo sa poslom – napisao je Frok u knjizi.

I sam Smit potvrdio je priču za magazin Forbs.

– Mit kaže kako je ovaj novac spasio FedEx. Istina je da smo bili dužni jako puno novca. Kad se podvuče crta, tih 27.000 nije napravilo tako veliku razliku na papiru, ali podiglo je naše samopouzdanje baš u vrijeme kada smo to trebali. Ne postoji nijedan stručnjak koji će preporučiti kockanje kao finansijsku strategiju, ali nekada se isplati biti pomalo lud kada ste na početku – kazo je Smit za Forbs.

Otada do danas, mnogo se toga promijenilo. Fedex danas ima stotine hiljada zaposlenih širom svijeta, a profit mjeri u milijardama.