Tvorac iPoda o putu do uspjeha: Odbilo me je 80 investitora

Karijere

Fadel je govorio na konferenciji CogX 2020. sa bivšim kolegama iz General Magic-a, ćerke firme tehnološkog giganta Epl, koja je funkcionisala u Silikonskoj Dolini devedesetih, ali je već početkom 2000. godine prestala da radi. Ova kompanije je u jednom dokumentarcu opisana kao „najvažnija kompanija koja je izašla iz Silicijumske doline za koju nikada niko nije čuo”.

Kompanija je dizajnirala nacrt prvog pametnog telefona i bila pionir u drugim tehnologijama, poput ekrana na dodir i emodžija.

Fadel je radio u General Magic-u četiri godine, razvijajući prenosne uređaje za komunikaciju prije nego što je prešao u holandsku kompaniju Filips gdje je izgradio svoju grupu za računarsko korišćenje mobilnih uređaja. Godine 1999. osnovao je kompaniju za potrošačku elektroniku Fuse Systems, ali je ubrzo uslijedila DotCom kriza. Fadel kaže da je teško bilo prolaziti kroz tih 10 godina „uvjek pokušavajući da pomjeri granice, sastavi sebe iznova i da pokušava ponovo”, da bi se tek kasnije suočio sa padom berze 2000. godine.

„Imali smo malu kompaniju i morao sam da ubjeđujem 80 investitora, i svih 80 reklo je ne”, rekao je.

„Veoma boli to što se vi trudite deset godina da se probijete, a ljudi sve vrijeme pričaju da grešite. Ali to je postavilo temelje za narednih 10 i više godina, koje su obilježile uspeh iPod-a a zatim i iPhone-a”, dodao je Fadel.

Epidemija ga podsjetila na težak period

Nakon što Fuse nije uspio da se izbori za investitore, Fadel se pridružio Eplu 2001. kao konsultant, smišljajući početni koncept za iPod, a zatim je počeo da vodi i razvoj. Takođe je stvorio i iPhone i bio je savjetnik izvršnog direktora Epla, Stiva Džobsa od 2008., do 2010. godine.

Fadelov sljedeći izum bio je Nest Termostat, pametni kućni uređaj, a Gugl je 2014. godine kupio Nest Labs, kompaniju koja stoji iza ovog proizvoda.

Sada je glavni u tehnološkoj i investitorskoj firmi Future Shape.

Pomaganje kompanijama da se snađu u finansijskim izazovima koje je donio koronavirus podsjetilo ga je na njegove neuspjehe u ranoj karijeri.

„Izgledalo je se kao da sam se vratio u one neuspješne dane, ali sam razmišljao o tome šta bismo mogli da učinimo da te greške ne ponovimo. Šta je to što bi kompanije koje se bore za opstanak učinilo jačim, da prođu kroz ovu krizu, naprave bolji plan i promijene svijet kao što namjeravaju”, rekao je.