Šta su studirali najpoznatiji direktori u svijetu digitala

Oni su danas najbogatiji i najuspješniji ljudi na svijetu. Prije započinjanja digitalne revolucije i oni su bili u đačkim klupama, a listu njihovih interesovanja i fakulteta koje su pohađali objavio je nedavno Biznis insajder

Rid Hejstings – Izvršni direktor Netfliksa
Poznati biznismen studirao je Bowdoin University na smijeru matematika i kompjuterske nauke na Stendfordu. Napustio je studiranje na godinu dana da bi nastavio posao prodavanja usisivača od vrata do vrata čime se bavio preko ljeta. Na fakultetu je bio poznat po klubu koji je vodio, a koji je organizovao planinarenje, penjanje i vožnje kanuom.

Džek Ma – Izvršni direktor Alibabe
Džek Ma završio je poslovnu školu Cheung Kong i engleski na univerzitetu Hangzhou Normal. Kao i mnogi poznati ni on nije upisao koledž iz prve. Ali nije uspio ni iz druge, a ni treće… već je tek četvrti put uspio da ’upadne’ na studije, da bismo danas rekli da je vrijedan neverovatnih 30 milijardi dolara.

Suzan Vojcicki – Izvršna direktorka Jutjuba
Ona iza sebe ima poslovnu školu UCLA Anderson, završila je osnovne studije na Harvardu smjerovi istorija i književnost, dok je master diplomu ekonomije dobila na Santa Cruz koledžu. Potiče iz porodice akademika tako da se i od nje očekivalo da ima visoko obrazovanje. Prvenstveno je htjela da dođe do doktorskih studija u oblasti ekonomije, ali kada je osjetila strast prema tehnologiji usmjerila se u drugom pravcu nakon čega postaje 16. zaposleni Gugla koji je danas digitalni gigant.

Rajd Hofman – Izvršni direktor Linked In-a
Direktor najpoznatije poslovne mreže može se pohvaliti diplomama najprestižnijih koledža. U pitanju su interdisciplinarne studije simboličkih sistema i kognitivnih nauka na Stenfordu i filozofija na Oksfordu.

Travis Kalanik – Izvršni direktor Ubera
Travis nije uspio da završi kompjuterski inžinjering na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu jer se posvetio poslu.

Satja Nadela – Izvršni direktor Majkrosofta
Njegove oblasti interesovanja bile su elektrotehnika i kompjuterske nauke na tehnološkom institutu Manipal, Univerzitetu Wisconsin Milwaukee i Poslovnoj školi u Čikagu. Iako je kao mali želio da bude profesionalni igrač kriketa rano je shvatio da gaji ljubav prema nauci i tehnologiji.

Elon Mask – Izvršni direktor Tesle i SpaceX
Studirao je fiziku i ekonomiju na Univerzitetu Pensilvanije, Fakultet za umjetnost i nauku i poslovnu školu Wharton. Prije nego što je osmišljavao slijetanje čovjeka na Mars, Mask je kao student zakupio kuću sa 12 spavaćih soba i pretvorio je u noćni klub u kojem je znao da ima za noć i 500 ljudi.

Evan Špigel – Izvršni direktor Snepčeta
I on je završio ranije svoje školovanje na Stenfordu na kojem se bavio dizajniranjem proizvoda. Iako su mu ostala samo tri ispita do diplome Evan je odlučio da svoju energiju uloži u najpoznatiju društvenu mrežu za mlade.

Bil Gejts – Osnivač Majkrosofta
Današnji studenti kojima je muka učenja često pominju primjer Gejtsa koji nije završio Harvard. On čak nije ni odabrao smijer kojim bi se bavio na ovom univerzitetu već je stalno bio zaokupljen kompjuterima.

Mark Cukerberg – Izvršni direktor Fejsbuka
Psihologija i kompjuterske nauke bili su smjerovi koje je Mark pohađao na Harvardu. I on je jedan od ’momaka iz garađe’ koji vlada scenom digitala, a nije završio fakultet.

Džef Bezos – Izvršni direktor Amazona
Njega su zanimale kompjuterske nauke i elektrotehnika na Prinstonu. On je bio veoma aktivan u vannastavnim aktivnostima tokom studija.

Virdžinija Rometi – Izvršna direktorka IBM-a
I ona je kao mnogi sa ove liste završila elektrotehniku i kompjuterske nauke, ali na univerzitetu Northwestern.