Veliki povratak Nokije

Mobilni

Nokia je u proteklih godinu dana predstavila 11 modela mobilnih telefona i do sada prodala 30 miliona komada, čime je finska kompanija postala vodeći u segmentu cjenovno povoljnijih modela

U segmentu pametnih telefona drži 11. mjesto, a ukupno gledajući Nokia je trenutno šesti najprodavaniji brend mobilnih telefona na svijetu.

Najbolje se prodaje u Rusiji, Indiji i Indoneziji. Kineska kompanija HMD Global je prije dvije godine otkupila Nokijin brend od Majkrosofta nakon što se finska kompanija 2014. povukla iz proizvodnje mobilnih fokusirajući se na telekomunikacijske mreže.

Zanimljivo, nakon što je prošle godine oživeo slavni Nokijin 3310, vraća se još jedan legendarni model iz prošlosti kompanije – Nokia 8810, telefon poznat kao banana iz filmske trilogije Matrix.

Naime, HMD Global koji je oživio Nokiju i sada proizvodi telefone pod tim imenom, ovih dana je na sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress u Barseloni predstavio svoje nove uzdanice. Uz modernizovani 8810, na tržište će doći i četiri nova pametna telefona – Nokia 1, 6, 7 i 8 Sirocco.

Nokia 8810 neće biti pametni telefon, nego takozvani feature phone, dakle, ono što bi se moglo nazvati regularnim telefonom, uz mogućnost korišćenja najvažnijih aplikacija.