Ko će prvi “ubiti” smartfone?

Pametni telefoni će vremenom nestati. Apple, Google, Microsoft i Facebook trenutno pokušavaju da budu prvi koji će ga dokrajčiti

Možda niste toga svjesni, ali svjedoci smo vrlo ranih faza bitke koja će odlučiti ko će dominirati narednom fazom razvoja računarstva. Apple i Google trenutno dominiraju tržištem pametnih telefona, ali to ne znači da će tu poziciju zadržati kada se u areni pojave potpuno nove platforme, poput onih za proširenu i virtuelnu stvarnost.

Amazon, Microsoft i Facebook morali su ‘s klupe’ da posmatraju uspon i širenje pametnih telefona. Očekuje se, međutim, da neće sjedjeti skrštenih ruku i propustiti prilike koje nude nove tehnologije. Štaviše, jedva će dočekati priliku da dokrajče konkurenciju.

Svaka velika tehnološka promjena donosi velike prilike nekolicini preduzetnika koji je primijete na vrijeme. Sedamdesetih godina prošlog vijeka Apple i Microsoft su počeli da grade današnja carstva, kladeći se na širenje personalnih računara.

Apple je danas bogatija kompanija od IBM-a, koji je do sedamdesetih bio nedodirljivi kralj mainframe računara.

Microsoft se našao u poziciji sličnoj IBM-ovoj, nakon što nije sasvim dobro razumio pun potencijal pametnih telefona. Uspavani džin se probudio tek nakon što su Apple i Google već zagospodarili tim tržištem.

Tehnologije proširene i virtualne stvarnosti mogle bi da donesu sljedeći veliki zaokret i usput potisnu smartfone. Zašto biste nosili pametni telefon u džepu kada Netflix, WhatsApp, internet pregledači i na stotine drugih servisa mogu da plutaju pred vašim očima, u pametnim naočarima poput Googleovog modela Glass?

Mnogi će reći da je riječ o prolaznoj modi. Možda bi ta ocjena bila tačna kada trka za dominantnu platformu za proširenu stvarnost već ne bi bila u toku.

Amazonova Alexa prvenstveno se smatra digitalnom ličnom pomoćnicom, ali ona već zadire u domen proširene stvarnosti.

Microsoft je razvio sopstvene hologramske naočare HoloLens, a Facebook i Snapchat ih ugrađuje direktno u kamere.

Ko god izašao kao pobjednik, sigurno je da će nova platforma uraditi smartfonu ono što su lični računari uradili mainframe računarima: potisnuti ih na marginu.

Apple i Google su toga i te kako svjesni, pa ‘jabučari’, piše Business Insider, razvijaju ARkit, sistem za ugradnju proširene stvarnosti u aplikacije za iPhone, koje će koristiti kameru tog mobilnog telefona. Ako ikad odluče da izbace pametne naočare, imaće osnovu za aplikacije i uređaj koji može da ih podržava.

Google na razvoju platforme za proširenu stvarnost radi u okviru nekoliko projekata, među kojima je i Tango. Kompanija je već svijetu ponudila pametne naočare, doduše bezuspješno. Što ne znači da je odustala, u šta smo uvjerili nedavno.