Tramp uzdrmao svjetske berze

Svjetske berze danas bilježe nagli pad pošto je američki predsjednik Donald Tramp najavio uvozne takse na čelik i aluminijum, što je podstaklo strahove od trgovinskog rata

Njemački DAX je u minusu 2,2 odsto, francuski CAC 40 pao je 1,9 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom jedan odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao je 2,5 odsto, južnokorejski Kospi jedan odsto, hongkonški Hang Seng 1,5 odsto, Šangajski kompozitni indeks 0,6 odsto, a australijski S&P/ASX 200 0,7 odsto.

Na Vol stritu, koji je juče poslije Trampove najave završio duboko u crvenom, fjučersi ukazuju na nove gubitke na početku trgovanja. Novi gubici na Vol stritu se nadovezuju na prošlomjesečne. Vol strit je februaru imao najveći mjesečni pad u posljednje dvije godine.

Tramp je juče rekao da će sljedeće nedjelje uvesti uvozne takse za čelične i aluminijumske proizvode – 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum. Tramp je rekao da će takse biti uvedene na dug period, mada nije jasno da li će neke zemlje biti izuzete, navodi Asošijetid pres.

Cijene nafte nastavile su pad. Vrijednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je 0,46 odsto na 60,71 dolar po barelu, a nafte Brent za 0,44 odsto na 63,55 dolara po barelu.

Vrijednost dolara je u padu. Evro je u odnosu na američku valutu porastao 0,38 odsto, dok je dolar u odnosu na je pao 0,87 odsto. (Beta)