Pad vrijednosti akcija na svjetskim berzama

Berza

Na svjetskim berzama cijene dionica su protekle sedmice oštro pale jer se ulagači plaše trgovinskog rata, nakon što su SAD preduzele prve korake ka uvođenju carina na kineske proizvode, a Peking najavio protivmere i borbu do kraja

Oštar pad indeksa posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp potpisao memorandum koji omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe. Prema uslovima iz te uredbe, Tramp će uvesti carine tek nakon konsultantskog perioda, a na listi za carine nalazi se oko 1.300 proizvoda, uglavnom iz sektora informatike, potrošačke elektronike i telekomunikacija.

Na to je kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se Kina ne boji trgovinskog rata i objavilo planove o uvođenju carina do tri milijarde dolara na uvoz proizvoda iz SAD-a, kao protivmjere na nedavno najavljene carine na uvoz kineskog čelika i aliminijuma u SAD. Uz to, kineski ambasador u SAD-u je izjavio da Kina razmatra sve opcije odgovora na uvođenje carina, što uključuje i mogućnost smanjenja kupovine američkih državnih obveznica. Sve to ojačalo je strahovanja ulagača od trgovinskog rata, koji bi mogao nepovoljno uticati na globalnu ekonomiju.

Među najvećim gubitnicima prošle sedmice je bio tehnološki sektor, a pod najvećim pritiskom dionice Fejsbuka. Tržišna vrednost Fejsbuka pala je gotovo 60 milijardi dolara od kada se saznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trampa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Fejsbuka, bez njihovog pristanka.