Azijske berze pale na početku nedjelje

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija pale jer ulagači oprezno čekaju konkretne planove američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 0,9 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,4 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na gubitku 0,3 odsto, odmakavši se dodatno od najviših nivoa u 19 mjeseci.

Azijske ulagače nije impresionirao novi rekord Dow Jonesa na Wall Streetu u petak jer su većinu dana indeksi proveli u negativnom području, a tek su na samom kraju trgovanja blago porasli.

Ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije dok Donald Trump ne objavi konkretnije prijedloge o njegovim planovima u vezi smanjenja poreza i povećanja fiskalne potrošnje.

Te Trumpove najave već mjesecima podržavaju rast cijena akcija, ali posljednjih dana ulagači su oprezni jer čekaju konkretne poteze. U utorak uveče Trump će u Kongresu održati govor, pa se ulagači nadaju da će objaviti jasnije namjere budućih ekonomskih politika.

Ni cijene nafte jutros ne osciliraju osjetnije. Tako je na londonskom tržištu cijena barela porasla pet centi, na 56,04 dolara, dok na američkom tržištu stagnira oko 54,00 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa se kursevi kreću u uskim rasponima. Tako se cijena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 112,10 jena. Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs eura kreće oko 1,0565 dolara, dok je u petak iznosio 1,0570 dolara.