Uber predstavio novu aplikaciju za vozače

Mobilni

Uber je u utorak predstavio novu aplikaciju za svoje vozače koja uključuje praćenje zarade u stvarnom vremenu, u najnovijem pokušaju popularne prevozne usluge da popravi često napete odnose s vozačima

Novi potez je dio Uber-ovog programa 180 dana promjena pokrenutog u junu prošle godine kako bi se uvažili prijedlozi vozača, poput davanja napojnica i plaćanja naknade za vrijeme provedeno u čekanju putnika. Aplikacija će imati i novu oznaku za status koja će vozačima pomoći da odluče o svojoj idućoj lokaciji na temelju broja zahtjeva za vožnju, zajedno s notifikacijom koja im omogućava da vide poruke o tome gdje mogu zaraditi više novca, kao i povratnu informaciju od drugih vozača.

Uber je prošle godine najavio niz poboljšanja za vozače, uključujući novu navigaciju i poštenije ocjenjivanje, kao odgovor na višegodišnje žalbe vozača na njihovu zaradu i tretman.

Uberovi vozači su nezavisni ugovorni suradnici, a ne zaposleni Ubera, bez prava na plaćeno bolovanje i godišnji odmor, a moraju i sami plaćati održavanje vozila i ostale troškove.

Kompanija, koja se priprema za inicijalnu javnu ponudu deonica 2019, izgubila je prošle godine 4,5 milijardi dolara i suočena je s oštrom konkurencijom kod kuće u SAD-u i širom Azije, kao i s pritiscima regulatora u Europi.