Roman Abramovič postao najbogatiji Izraelac

Ruski tajkun i vlasnik Čelsija Roman Abramovič uzeo je izraelsko državljanstvo i preseliće se u Tel Aviv

Portal Ynet, koji pripada listu sa najvećim tiražom Jedit Aharonot, navodi da je Abramovič u Tel Avivu i da je dobio dokumenta kojima se potvrđuje njegov status kao građanina Izraela – prenio je Rojters. Nedavno su izraelski mediji objavili da se Abramovič odlučio da uzme izraelsko državljanstvo pošto mu je istekla poslovna viza u Britaniji.

Prema Forbsu, Abramovič je težak 9,1 milijardu dolara, 139. je osoba na svijetu po bogatstvu, a 12. u Rusiji 2017. godine. Abramovič je čest posjetilac Izraela i ima filantropski odnos prema toj državi, kao i prema jevrejskim zajednicama u Rusiji. On je dobio specijalnu nagradu Federacije jevrejskih zajednica Rusije zbog toga što je dao poklonio više od 500 miliona dolara u posljednjih 20 godina za potrebe Jevreja u Izraelu i Rusiji, piše Politika.

Njemu je nedavno istekla britanska viza, a britanski mediji su pisali da ona nije obnovljena zbog veza Abramoviča i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iako je od 2003. godine, kada je kupio klub sa Stamford bridža, gledao skoro svaku utakmicu, Roman Abramovič (51) nije prisustvovao trijumfu Čelsija u finalu kupa Engleske 19. maja, jer već nedjeljama ne uspijeva da produži britansku vizu.

Sada je zvanično najbogatiji Izraelac, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio trinaesti, a u Rusiji je jedanaesti. Selidba će mu se finansijski isplatiti, jer po izraelskom zakonu narednih 10 godina neće morati da plaća porez na imovinu, koja se procjenjuje na 10 milijardi dolara, a isto toliko neće morati ni da odgovara na pitanja o porijeklu novca, pišu izraelski mediji. Još jedna dobra strana je što mu izraelski pasoš omogućava kratak boravak u Ujedinjenim Kraljevstvu bez vize. Novi stanovnik najstarije telavivske četvrti Neve Cedek živeće u hotelu koji je kupio od holivudske glumice Gal Gadot i preuredio u rezidenciju.