Vlasnik Snapchata – najmlađi milijarder na svijetu

Vlasnik društvene mreže i kompanije Snapchat Evan Spiegel ima 26 godina i najmlađi je milijarder na svijetu

Vrijednost njegove kompanije Snap Inc. procijenjena je na 33 milijarde dolara, a za sebe kaže da je mlad, obrazovan muškarac koji je imao sreće jer život nije fer.

Po prirodi je introvert i svoju privatnost čuva za sebe. Rođen je 1990. godine u Los Angelesu i najstarije je dijete u porodici. Njegovi roditelji su bogati advokati pa je Evan vodio sasvim lagodan i bezbrižan život. Živjeli su u kući u Pacific Palisadesu vrijednoj dvije milijarde dolara.

Sa šesnaest godina je naučio voziti i na raspolaganje dobio novi Cadillac Escalade. S obzirom na to da mu škola nije dozvolila da parkira u kampusu, otac mu je osigurao parking pored škole. Godine 2007. njegovi roditelji su se razveli i to je teško podnio, ali je naučio tehnike manipulisanja ljudima. Najesen se preselio kod oca i zaposlio se u marketingu Red Bulla, gdje je radio kao organizator promotivnih zabava. Nedugo nakon toga rekao je kako mu se ne sviđa automobil Escalade i da želi BMW 550i čija je vrijednost 75.000 dolara.

Naredne godine je upisao industrijski dizajn na Stanfordu, ali najviše zbog toga što je njegov otac fakultetu dao veliku donaciju. Njegov mentor je bio osnivač i izvršni direktor Intuita Scott Cook koji mu je dao priliku da radi na tekstualno baziranoj platformi koju je Institut razvijao za Indiju. Spiegel je nakon toga odlučio razviti vlastiti projekat. Cook je bio impresioniran Spiegelom i zbog toga je investirao u Snapchat, ali je mislio da je ideja glupa.

– Nisam vjerovao u proizvod. Kome trebaju fotografije koje će nestati? Mislio sam da mnogo griješi u poslovanju – rekao je Cook za Business Insider.

Kako bi se posvetio biznisu, Spiegel je fakultet napustio samo nekoliko ispita prije diplome. U kući svog oca je 2012. godine sa svojim timom razvio aplikaciju koja se prvobitno zvala Picaboo.

Snapchat su htjeli kupiti mnogi, između ostalih i Mark Zuckerberg. Spiegel je odbio i njegovu ponudu. Reggie Brown, koji je sa Spiegelom živio u spavaonici Kimball Hall, gdje je nastala ideja za Snapchat, tužio ga je 2013. godine tvrdeći da je on prvi predložio aplikaciju koja je omogućavala da fotografije nestanu nakon nekoliko sekundi te da je Spiegel govorio da je to “ideja od milion dolara”. Tužba je konačno riješena, a Snapchat je Brownu platio 157,5 miliona dolara da nestane.

U novembru 2014. Spiegel je kupio kuću u Brentwoodu vrijednu 3,3 miliona dolara i odselio iz očeve kuće. Spiegelovi saradnici i partneri kažu da je s njim veoma teško raditi, a da je način na koji vodi firmu jednak načinu njegovog privatnog života.