Bil Gejts poklanja milijardu dolara za čistiju planetu

Suosnivač Majkrosofta i najbogatiji čovjek na svijetu Bil Gejts okupio je grupu od nekoliko najbogatijih ljudi svijeta koji će pokloniti više od milijardu dolara za razvoj i istraživanje inovativne tehnologije u oblasti čiste energije i tako doprinijeti borbi protiv globalnih klimatskih promjena

Partnerstvo pod nazivom „Breakthrough Energy Ventures“ (BEV), pored Gejtsa, čine i Džef Bezos, osnivač i vlasnik „Amazona“, giganta onlajn kupovine, Džordž Soros, Britanac Ričard Brenson i osnivač društvene mreže Fejsbuk Mark Zakerberg. Prema procjenama Blumberga i Forbsa, ukupno njihovo bogatstvo iznosi oko 170 milijardi dolara.

Kako je navedeno u saopštenju fondacije „Bil i Melinda Gejts“, BEV će ulagati u proizvodnju ekonomičnih izvora energije bez emisije štetnih gasova.

Gejts je prošle godine najavio da će uložiti milijardu dolara ličnog bogatstva u razvoj tehnologije proizvodnje čiste energije.

Partnerstvo BEV investiraće u istraživanja upotrebe čiste energije u saobraćaju, proizvodnji struje, građevinarstvu i poljoprivredi i, kako je rekao Gejts, tehnologije koje imaju potencijal da smanje emisiju štetnih gasova.

On je u video-poruci naveo da „savremeni način života troši ogromne količine energije“, od čega najveći dio potiče od nafte i prirodnog gasa koji dovode do klimatskih promjena. Gejts je dodao da sredstva koja ulaže država nisu dovoljna i da se mora ulagati u istraživače koji se bave uzrocima problema.