Tri najposjećenije destinacije: Bangkok, London i Pariz

Travel

Bangkok, London i Pariz prošle godine bile su tri najposjećenije turističke destinacije u svijetu, pokazuje godišnje istraživanje MasterCarda

U Bangkoku je, prema podacima iz istraživanja, odselo 20,05 miliona posjetilaca, a tek nešto manje, 19,83 miliona, prenoćilo ih je u Londonu, dok ih je u Parizu odsjelo 17,44 miliona. Slijede Dubai, s 15,79 miliona turista koji su odsjeli u tom gradu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Singapur, s 13,91 miliona turista.

Donji dio top 10 liste najposjećenijih destinacija svijeta u prošloj godini predvodi Njujork koji je posjetilo 13,13 miliona turista koji su u njemu prenoćili, a zatim slijede Kuala Lumpur, Tokio, Istanbul i Seul.

I projekcije MasterCarda za ovu godinu pokazuju da svih 10 najposjećenijih gradova mogu računati na daljnji rast broja posjeta i noćenja turista. Pritom bi, pokazuje istraživanje, najbolje trebalo da prođe Istanbul, kojem prognoziraju rast od čak 19,7 odsto turista koji će u tom gradu odsjesti. S druge strane, najmanji rast prognozira se za Tokio gdje se rast broja turista koji će odsjesti u japanskoj prestonici u ovoj godini procjenjuje na 1,6 odsto.

Kada je riječ o ukupnoj i prosječnoj potrošnji posjetilaca, poredak najturističkijih svjetskih metropola, međutim, prilično je drugačiji. Na toj listi, naime, prvo mjesto uvjerljivo drži Dubai gdje je prosječna potrošnja turista u tom gradu lani dostizala čak 537 američkih dolara po danu, dok je ukupna potrošnja turista iznosila ogromnih 29,7 milijardi dolara. Na drugo mjesto gradova po potrošnji turista prošle godine je izbila Meka. Središte islama je zabilježilo ukupnu potrošnju turista od 18,45 milijardi dolara, dok je prosječna potrošnja turista po danu dostizala 135 dolara.

Po finansijskim rezultatima turizma vrlo je visoko rangiran i London. Potrošnja turista u britanskoj prestonici u prošloj godini se procjenjuje na 17,45 milijardi dolara, dok je prosječan turista u Londonu dnevno trošio 153 dolara, prenosi Jutarnji list.