Najbolji hotel na svijetu je butik Aria u Budimpešti

Posjetioci globalnog turističkog portala TripAdvisor izabrali su u tradicionalnoj godišnjoj akciji za najbolji hotel ove godine, Hotel Ariu, koji se nalazi u mađarskom glavnom gradu.

Butik hotel, koji se nalazi u srcu Budimpešte, u neposrednoj blizini bazilike. sv Štefana, izabran je između više od 7.160 smještajnih objekata u 117 zemalja.

Korisnici portala su mu dali najvišu moguću ocjenu. O hotelu je napisano 721 mišljenje gostiju, koje TripAdvisor dijeli u pet kategorija – apsolutno loš, loš, prosječan, vrlo dobar i odličan. Nijedan od gostiju hotel Aria nije uvrstio u najniže dvije kategorije, da je prosječan smatraju dva gosta, 23 je podijelilo ocjenu jako dobar, a 568 gostiju smatra da je izvanredan.

Nad Arijom brine lanac butik hotela Library, koji ima smještajne kapacitete u Pragu, Torontu i New Yorku. Pobjednički hotel je tematski obojen, jer su sva četiri krila posvećena različitim vrstama muzike – klasična i savremena muzika, opera i džez. Gosti su posebno pohvalili odličnu lokaciju, zanimljiv dizajn, ukusan doručak, ljubazno osoblje, spa i bar na krovu hotela, koji pruža prekrasan pogled.

Korisnici portala su odabrali i pobjednike u raznim podkategorijama.

Među malim hotelima proslavio se Oberoi Vanyavilas u Indiji, među luksuznim kostarikanski Nayara Springs, među porodičnim Cavallino Bianco Family Spa Grand Hotel u Italiji, za najljepši romantični kutak okrunjen je The Place Luxury Boutique Villas u Tajlandu, a najbolji odnos između cijene i kvalitete ponudio je engleski hotel Elm Tree. Velika Britanija se može pohvaliti i sa pobjednikom u kategoriji gostionice – titulu je ponio Bindon Bottom B&B, a najbolje usluge nudi Lawton Court Hotel u Walesu.

Najboljih 10 hotela u 2017. godini

1. Aria Hotel – Budimpešta, Mađarska
2. Mandapa, – Ubud, Indonezija
3. Turin Palace Hotel – Torino, Italija
4. Hotel The Serras – Barselona, Španija
5. BoHo Prague Hotel – Prag, Češka
6. Portrait Firenze – Firenca, Italija
7. Shinta Mani Resort – provincija Siem Reap, Kambodža
8. Hanoi La Siesta Hotel & Spa – Hanoj, Vijetnam
9. Tulemar Bungalows & Villas – provincija Puntarenas, Kostarika
10. JA Manafaru – atol Haa Alif, Maldivi