Milijardu turista putovalo svijetom od januara do septembra 2016. godine

Travel

Blizu milijardu turista putovalo je svijetom od januara do septembra 2016. godine

Turističke destinacije širom svijeta od januara do kraja septembra ove godine posjetilo je 956 miliona stranih gostiju, što je za 34 miliona ljudi ili za četiri posto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Svjetskog turističkog barometra Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Nakon snažnog početka godine, rast je usporio u drugom tromjesečju da bi se ponovo podigao u trećem kvartalu ove godine. Dok većina destinacija prijavljuje ohrabrujuće rezultate, drugi se i dalje bore s posljedicama negativnih dešavanja, bilo u svojoj zemlji ili u regionu.

Generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai izjavio je da je turizam jedan od najotpornijih i najbrže rastućih privrednih sektora, ali je takođe vrlo osjetljiv na rizike, kako one stvarne, tako i na percipirane. Zbog toga, sektor mora nastaviti raditi zajedno s vladama i zainteresovanim stranama kako bi se smanjili rizici, efektivno reagovalo i gradilo povjerenje među putnicima.

Kada je riječ o regionalnim turističkim pokazateljima, najveći rast u svijetu je zabilježio Azijsko-pacifički region, gdje je broj dolazaka stranih turista porastao devet posto do kraja septembra. Mnoge destinacije iz tog regiona saopštile su o dvocifrenom rastu, a najveći su prijavile Republika Koreja (34 posto), Vijetnam (36), Japan (24) i Šri Lanka (15 posto).

U Evropi su dolasci međunarodnih turista povećani za dva posto u periodu od januara do septembra, uz solidan rast u većini destinacija. Ipak, dvocifreni rast vodećih destinacija poput Španije, Mađarske, Portugala i Irske neutralirali su slabi rezultati u Francuskoj.