‘Putinove’ luksuzne limuzine rasprodate do 2021.

Automobil

Kompanija koja proizvodi vozila iz projekta Kortež, pokrenutog na inicijativu ruskog predsjednika Putina, već je primila dovoljno narudžbina za dvogodišnju proizvodnju ovih automobila, pišu Novosti

Ni sljedeće, ni 2020. godine neće postojati mogućnost da se na tržištu kupi novi ruski luksuzni automobil marke Aurus, izjavio je generalni direktor i suvlasnik kompanije Solers, Vadim Švecov.

Automobili marke Aurus, koja je tržišni naziv projekta Kortež, pripadaju porodici luksuznih vozila razvijenih na jedinstvenoj modularnoj platformi za najviše državne zvaničnike. U projektu su predsjednička limuzina, sedan i minivan. Njihova orijentaciona cijena će se kretati od 10 miliona rubalja (oko 134 hiljade evra).

Na prezentaciji luksuznog sedana Aurus Senat na moskovskom salonu automobila krajem avgusta, ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov je rekao da neće moći da se zadovolji tražnja u okviru proizvodnje za 2019, i da će 2020. godine proizvodni kapaciteti kapaciteti biti prošireni.

Manturov je ranije izjavio da će proizvodnja vozila marke Aurusa za 2019. godinu biti oko 120 automobila, od čega će više od 50 biti za glavnog kupca — vozni park jedinice za specijalne namjene ruske Federalne službe za zaštitu.