Kinezi će biti većinski kupci luksuza

Lux

Kinezi će postati pokretačka snaga za tržište luksuza, navodi se u studiji konsultantske kuće Bain, koja pokazuje da će oni do 2025. godine učestvovati s gotovo polovinom u globalnoj kupovini skupocjene robe

Kineski kupci će za samo šest godina imati 46-procentni udio u svjetskoj prodaji luksuzne robe, čija će vrijednost, prema procjenama, iznositi oko 365 milijardi evra, prema studiji Baina, izrađenoj za Altagamu, italijansko udruženje proizvođača luksuznih proizvoda, prenosi AP.

Prošle godine, dobrostojeći kineski građani su imali udio od trećine u ukupnoj svjetskoj kupovini odjeće, aksesoara i kozmetike. Prema Bainu, procjenjuje se da će prodaja skupocjene robe ove godine zabeležiti rast od 2,0 posto na 260 milijardi evra, isključujući luksuznu umjetnost, dizajn i dekoraciju.

Međutim, kada se u obzir uzmu i luksuzna roba i luksuzne usluge, očekuje se da će tržište porasti za 5,0 posto, na 1.200 milijardi evra na svjetskom nivou.

Takođe se predviđa povećanje prodaje luksuzne robe u Kini ove godine za 18 posto, na 23 milijarde evra. U Evropi i Americi, dva najveća tržišta za skupu brendiranu robu, ne očekuju se promjene u tekućoj godini zbog njihovih jakih valuta, tako da će se prodaja zadržati na 84 milijarde, odnosno 80 milijardi evra. (SEEbiz)