Ovo je najmoćnija i najluksuznija adresa na svijetu

Lux

Iako u New Yorku postoji čitav niz legendarnih adresa, jedna od njih se posebno ističe, a to je 15 Central Park West.

Luksuzni stanovi privukli su vjerojatno najveći broj slavnih i uticajnih koji u ovom trenutku žive ili su u jednoj fazi života imali stan na „najmoćnijoj adresi na svijetu“, kako je naziva Michael Gross, autor knjige „Kuća nevjerovatnog bogatstva“ koja se bavi istorijom ove građevine.

Zgrada je izgrađena 2008, a eliti nudi cijeli niz pogodnosti, od privatnog restorana, preko bazena i biblioteke, pa sve do privatnih kino dvorana i prostorija za masaže. Izgradnja je koštala oko milijardu dolara, a u kratkom vremenu zgrada je srušila rekorde na tržištu nekretninama.

Unutra se nalazi čak 30 vinskih podruma vrijednih između 50.000 i 80.000 dolara.

Na održavanju i poslovima same zgrade zaposleno je 50 ljudi. Većina stanara zaštitila je svoj identitet, ali Michael Gross je otkrio neke od najpoznatijih koji ovdje imaju apartman.

Penthouse na, pretpostavlja se, 20. spratu za nevjerovatnih 88 miliona dolara u gotovini kupio je ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev, a  sustanar mu je Alan Horn, šef Walt Disneyja čiji je stan vrijedan 9,7 miliona dolara.

Kralj čelika Leroy Schecter kupio je apartman za 21,5 milion dolara, a navodno ga iznamljuje poznatom glumcu Robertu de Niru za 125.000 dolara mjesečno.

Prvi susjed osnivača Goldman Sachsa, Lloyda Blankfeina koji je život na najmoćnijoj adresi svijeta platio 26,5 miliona dolara, popularni je Sting koji živi u apartmanu vrijednom 27 miliona dolara.

Zgrada ima i jednog misterioznog stanara, koji tamo živi od 2014. godine. Kupio je jedan od najskupljih stanova i platio ga 48 miliona dolara, ali o kome se radi – niko ne zna.

Život na „visokoj nozi“ priuštili su i glumac Denzel Washington čiji stan košta 13 miliona dolara, sultan III bin Mohammed Al-Qasimi koji je u zgradi kupio dva apartmana za tridesetak miliona, venecuelanski biznismen i polo tajkun Victor Vargas živi u stanu vrijednom 21.5 miliona, zatim osnivač Yahooa Jerry Yang koji je stan kupio za 20 miliona.