Superautomobil koji osvaja sve fanove

Limuzine

Od 1958.godine, Ginetta brend impresionirao je svijet brojnim sportskim automobilima, uzimajući motore iz masovne proizvodnje, instalirajući ih potom u pametna kompozitna tijela..

Ovoga puta, britanski specijalisti su odlučili da naprave svoj superautomobil od nule, a predstavili su ga na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi. Nazvan Akula, po ruskoj riječi za ajkulu, novi Ginetta superautomobil izgleda zaista impresivno, ali njegova specifikacija je barem deset puta interesantnija. Što se dizajna tiče, ovaj automobil u sebi spaja nekoliko elemenata Ginetta G55 modela sa G58 LMP1 prototipom, tako da ne možemo baš reći da je sasvim nov, ali ima toliko malih prilagođavanja i elemenata izrađenih po mjeri koji njegov aerodinamični profil dovode do savršenstva.

Duboki prednji nos pomaže ovom modelu da proizvede 376 kilograma sile potiska pri brzini od oko 160 kilometara na čas, dok masivno zadnje krilo i pun donji difuzer osiguravaju optimalni protok vazduha. Ginetta Akula model je veoma lagan takođe, pa teži samo 1.150 kilograma, zahvaljujući tijelu od karbona. Pritom, njegova težina je raspoređena sa 49 % na prednjoj osovini i 51 na zadnjem dijelu modela.

Najvažniji element ovog automobila skriven je ispod njegove haube, gdje je smješten moćni 6.0 litarski V8 motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, spreman da proizvede 600 bhp i 700 Nm obrtnog momenta. Sva ta snaga usmjerena je prema šestostepenom sekvencijalnom mjenjaču.

Ginetta Akula takođe dolazi sa karbonsko keramičkim kočnicama, izduvima sa strane i predivnim setom točkova koji su djelo ovog brenda. Njegovo vješanje kreirano je sa trkama na umu, pa posjeduje sisteme koji su pozajmljeni sa prethodnika.

Unutar kokpita nalazi se predivni karbonski volan, koji je takođe inspirisan LMP1 automobilom, dok ostatak vozačke kabine sadrži Alkantaru i različite detalje od karbona i aluminijuma. Uprkos činjenici da ovaj model djeluje kao pravo trkačko vozilo, on dolazi sa brojnim tehnologijama za svakodnevnu upotrebu, kao što su parking senzori, ABS, automatski farovi, klima, zadnja kamera, kontrola trakcije i grejani prednji dio.

Novi GInetta superautomobil će biti proizveden u ograničenom izdanju od samo 30 primjeraka, a proizvodnja će zvanično krenuti sledeće godine. Prema navodima, 22 modela su već prodata, tako da ako želite svoj morate biti brzi.