Kako izgleda unikatna Toyota u kojoj će se voziti novi japanski car

Limuzine

Car Naruhito voziće se u ovom luksuznom kabrioletu tokom ceremonije krunisanja 22. oktobra. Nova službena limuzina sa otvorenim krovom, nazvana „carski paradni automobil“, bazirana je na Toyotinom luksuznom modelu Century.

Ovaj kabriolet zamijeniće Rolls-Royce Corniche koji je bio paradni automobil japanske carske porodice u proteklih 30-ak godina.

Predviđeno je da se car Naruhito u ovom automobilu vozi na raznim svečanim događajima, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju 2020. Kada se ne bude koristio, carski Century biće parkiran u jednoj od palata – u Kjotu ili Tokiju.

U odnosu na standardnu limuzinu, Century kabrio ima sklopivi krov (koji će uglavnom biti spušten tokom vožnje) i nešto drugačiji dizajn zadnjeg dijela. Zadnja sjedišta, u kojima će biti Naruhito, izdugnuta su za 40 mm u odnosu na prednja, kako bi car bio vidljiviji tokom vožnje.

Tehnički detalji nisu saopšteni, ali pretpostavlja se da se ispod haube nalazi isti pogonski sistem kao u stadardnoj limuzini. To bi značilo da carski Century ima hibridni pogon koji se sastoji od 5.0 V8 benzinca od 381 ks i 510 Nm, elektromotora i nikl-metal hidrid baterije. Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema iznosi 431 ks.

Kako je najavljeno, Century kabrio debitovaće na ceremoniji 22. oktobra tokom, a Naruhito će se u njemu voziti ulicama Tokija, trasom dužine 4,6 km do palate Akasaka.