Prosječna plata u BiH nastavlja da raste

Prosječna mjesečna neto plata u BiH nastavlja rast odražava činjenicu da poslodavci povećavaju zarade svojim radnicima kako bi ih zadržali

Nakon što je u decembru prošle godine prvi put premašila 900 KM, dostigavši iznos od 906 KM, u januaru ove godine prosječna isplaćena neto plata je uvećana za dodatnih 0,7 posto te sada iznosi 913 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na januar 2018., prosječna neto plata u januaru ove godine bila je nominalno viša za 5,0 posto.

Najveći rast plata u poređenju sa istim mjesecom prošle godine zabilježen je u građevinarstvu i finansijskim i osiguravajućim djelatnostima po 8,8 posto, u poslovanju nekretninama 8,7 posto, te u djelatnosti informacija i komunikacija 8,0 posto.

Iznaprosječan rast zabilježen je i u djelatnostima koje najviše zapošljavaju – prerađivačkoj industriji (6,1 posto) i trgovini (6,0 posto).

U prerađivačkoj industriji je na kraju prošle godine bilo ukupno više od 166 hiljada zaposlenih a u trgovini više od 150 hiljada.

Prosječna bruto plata isplaćena u januaru 2019. bila je 1.408 KM, što takođe pokazuje nominalan rast za 0,7% u odnosu na decembar 2018. godine.