Poskupljenje nafte do kraja sedmice i u BiH

Gorivo na benzinskim pumpama u RS-u će poskupiti do kraja sedmice za najmanje pet feninga po litri, a nove cijene uslovio je rast vrijednosti nafte na svjetskom tržištu

Cijena “crnog zlata” skočila je već jer su države koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristale smanjiti proizvodnju. Barel “brent” nafte u jednom trenutku prekjuče je koštao 57,89 dolara, što je bila njegova najviša vrijednost od jula 2015. godine, a potom je opao na 56,79 dolara, što je i dalje poskupljenje za 4,5 posto za dan.

Države koje nisu članice naftnog kartela OPEC prije nekoliko dana pristale su smanjiti proizvodnju za 558.000 barela na dan kako bi bila umanjena prezasićenost tržišta i podržan rast cijena. OPEC je prošlog mjeseca objavio da će smanjiti proizvodnju od januara za 1,2 miliona barela na dan. Ovo je prvi globalni pakt o smanjenju proizvodnje nafte u posljednjih 15 godina, a analitičari navode da će na tržištu nastati deficit umjesto suficita kada dogovorene mjere u januaru stupe na snagu.

Rast cijene nafte na svjetskom tržištu definitivno će se odraziti i na domaće, a prvi učinci očekuju se već krajem sedmice.