Uvoz potapa domaće pivare

BiH

Prekomjeran uvoz i praksa pojedinih velikih kompanija da koriste transferne cijene kako bi izbjegle plaćanje PDV-a na punu vrijednost uvezenog piva godinama guše pivsku industriju u BiH i dovode do njenog potonuća.

Problem domaćoj proizvodnji predstavlja i slaba kontrola uvoznog piva, odnosno neredovno uzimanje uzoraka za ispitivanje, zbog čega postoji i opasnost da na tržištu BiH završava i pivo sumnjivog kvaliteta.

Direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH Ognjenka Lalović ističe da je potrebna pomoć institucija BiH da bi bile eliminisane barijere na tržištu punom primjenom zakonskih odredaba, ali i podizanje svijesti potrošača o kupovini domaćeg proizvoda.

Uvoz piva u Evropi kreće se ispod deset odsto ukupne potrošnje, a u veoma rijetkim slučajevima prelazi 20 odsto, dok u BiH čini i do 70 odsto od ukupne potrošnje.

Grupacija proizvođača piva i bezalkoholnih pića u BiH Spoljnotrgovinske komore u svojim analizama navodi da vlasti u BiH pri uvozu prekomjernih količina piva, ali i drugih proizvoda ne reaguju i dovele su samo do primjene nepostojećeg zakonodavstva.

Prodaja domaćeg piva od 2012. do 2015. godine bilježi pad od 10.604 hektolitra, a proizvodni kapaciteti su iskorišćeni samo 40 odsto, što je poražavajuće u odnosu na uvoz ovog proizvoda.

Izuzetak je “Banjalučka pivara”, koja je posljednjih godina povećala proizvodnju i prešla prag proizvodnje od 400.000 hektolitara.

Generalni direktor “Banjalučke pivare” Nikolas Peni naglašava da je ljetna sezona ove godine pogodovala prodaji piva i omogućila im da realizuju svoju ljetnu kampanju, koja je uključivala više promocija i događaja nego ikada ranije.

– Za devet mjeseci ove godine prodato je 370.000 hektolitara piva i ostvaren neto profit od 6,66 miliona KM i nalazimo se na putu da ostvarimo naš ukupni godišnji plan – rekao je Peni. Naglasio je da pitanje politike akciza u BiH predstavlja najveći rizik i prijetnju poslovanju “Banjalučke pivare”.

U Spoljnotrgovinskoj komori naveli su da sve proizvodne kompanije, pa tako i pivare u BiH, imaju veliki značaj, odnosno kroz zapošljavanje i uplate visokih poreskih obaveza, ali i indirektni kroz angažovanje više stotina domaćih dobavljača.