Dobit PREF-a 6,1 miliona KM

BiH

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske lani je ostvario dobit od 6,1 miliona maraka, a najveći dio prihodovao je od dividende „Telekoma Srpske“.

PREF je tokom 2018. godine prodao akcije u 16 preduzeća koja uglavnom ne ostvaruju dobit ili ne isplaćuju dividendu.

Upravni odbor Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja (PIO), u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio je danas godišnji izvještaj o poslovanju Penzijskog rezervnog fonda i donio Odluku o isplati dobiti, prema kojoj će Fondu PIO biti isplaćeno 5.084.827 KM što je za 9,78 odsto više nego prošle godine.

Prihodi od dividende

U PREF-u su za CAPITAL rekli da su u 2018. godini ostvarili neto dobit u iznosu od 6,1 miliona KM što je za 22,40 odsto više nego 2017. godine, te da prihod ostvaren od dividende iznosi 5,4 miliona KM.

Najveći dio, 5,1 miliona KM ili 94,28 odsto svih prihoda od dividendi odnosi se na dividendu „Telekoma Srpske“.

Prihodi od dividende u 2018. manji su za 14,12 odsto nego godinu ranije. „Telekom Srpske“ je isplaćivao dividendu u dva navrata, dok su „Banja Vrućica“ Teslić, „TGT“ Laktaši, „Gas promet“ Pale, „Boksit“ Milići i „Romanijaputevi“ Sokolac, prema navodima iz Fonda, isplaćivali dio dobiti akcionarima u približno jednakim ili višim iznosima nego godinu prije.

„Osim dividendi „Telekom Srpske“, još nekoliko emitenata redovno isplaćuje dividendu, dok se isplata dividende kod ostalih emitenata najčešće dešava sporadično“, navode u PREF-u.

Prihodi od kamata 4,7 miliona KM
Prihodi koje je Fond imao prošle godine od kamata po osnovu ulaganja u obveznice, trezorske zapise i depozite iznosili su 4,8 miliona KM što je za 3,91 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

„Nastojimo da realociramo imovinu iz rizičnih finansijskih instrumenata koji nisu ostvarivali pozitivne efekte na povećanje imovine PREF-a u manje rizičnu finansijsku imovinu koja donosi stabilnije i sigurnije prinose te unaprijed poznate prilive“, ističu u PREF-u.

Prodate akcije u 16 preduzeća
PREF je tokom 2018. godine izašao iz vlasništva u 16 preduzeća, odnosno prodao akcije vrijednosti 1,8 miliona KM. Prodajne cijene su često značajno manje od nabavnih vrijednosti tih akcija po osnovu odluke o osnivanju PREF-a.

„S tim u vezi, realizovani gubici su rezultat procesa restrukturiranja portfelja. Zadržavanje tih akcija u portfelju PREF-a ne bi dovelo do prihoda od dividendi, jer ta akcionarska društva uglavnom ne ostvaruju dobit ili ne isplaćuju dividendu. Nije realno očekivati da se od tih akcija ostvari kapitalna dobit, karakteriše ih nelikvidnost te osim većinskog vlasnika, ostali investitori uglavnom nemaju pozitivna očekivanja koja bi mogla dovesti do rasta cijena. Sa druge strane, ostvareni prihodi od kamata su najbolji pokazatelj opravdanosti započetog procesa restrukturiranja“, naglasili su u PREF-u.

Novac dobijen prodajom akcija i prihode od dividende Fond investira u obveznice, trezorske zapise i depozite.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić rekao je da je zadovoljan što PREF ove godine, kao i svake do sada, isplaćuje dividendu u maksimalnom zakonom dozvoljenom iznosu.

„Od osnivanja smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija u portfelju PREF-a, a time i prihode od kamata. Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a ili oko 92 miliona KM u dužničkim instrumentima što  garantuje  da  ćemo  i  u budućnosti  pružiti  podršku penzijskom sistemu Republike Srpske“, istakao je Grujić, saopšteno je iz PREF-a.

Grujić je na čelo ovog Fonda došao u oktobru prošle godine.

Miloš Grujić imenovan za direktora DU PREF-om

Penzijski rezervni fond djeluje od 2011. godine. Do sada je Fondu PIO isplatio gotovo 42 miliona KM kroz dividende.