Arcelor Mittal isplaćuje jednokratnu pomoć radnicima

BiH

Radnici “Arcelor Mittala” i uprava ove kompanije postigli su dogovor oko jednokratne isplate i “našli se” na iznosu od 750 maraka koliko bi im trebalo biti isplaćeno jednokratno kao mjera prevazilaženja posljedica inflacije.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Mittala” Dario Antonić je potvrdio za portal CAPITAL da je dogovor postignut, te da je iznos usklađen sa onim koji će biti isplaćen i njihovim kolegama iz zeničkog ogranka preduzeća.

Isplata bi se trebala naći na računima radnika već sutra, a do utvrđivanja plate za sljedeću godinu i potpisivanja kolektivnog ugovora, i jedna i druga strana obavezale su se da će raditi na povećanju visine zarade.

“Radnici nisu zadovoljni ovom ponudi, ali su je prihvatili kao kompromis. Poslodavac i sindikat su se obavezali da će do zaključenja sporazuma u platama za sljedeću godinu naći rješenje koje će u sebi sadržavati isplate čija će namjena biti kao i ova, da ublaži negativne efekte inflacije i pogoršanje životnog standarda”, rekao je Antonić.

Sindikat radnika “Arcelor Mittala” odbio je ponudu uprave prošle sedmice da se zaposlenima, umjesto 1.100 maraka, koliko su tražili, jednokratno isplati prvo 500 KM, a onda i 600 KM kao mjera prevazilaženja krize izazvane inflacijom.

Iznos od 1.100 maraka prvobitno je obećan radnicima u Zenici, ali se i od tog iznosa odustalo kada se pobunio dio preduzeća u Omarskoj.

Ovo zato što je Vlada Federacije BiH dopustila poslodavcima jednokratne isplate do tog iznosa bez plaćanja poreza i doprinosa. Vlada Srpske to nije usvojila zbog čega bi ovaj iznos bio oporezovan.

Radnici u Omarskoj su zbog različitog tretmana prethodno štrajkovali svaki dan po sat vremena u znak upozorenja, a kada nije postignut dogovor sa upravom, najavili su i stupanje u generalni štrajk.

izvor: CAPITAL