Alphabet razočarao rezultatima, dionice potonule

Finansije

Alphabet, krovna kompanija, između ostalih, Googlea i YouTubea prijavila je da je u prvom kvartalu ove godine od prodaje uprihodila 36,3 milijarde dolara, što je ispod očekivanih 37,33 milijarde, javlja BBC.

Iz Alphabeta su takođe poručili kako je cijena dionice pala za skoro sedam posto nakon objavljenih rezultata ispod očekivanja.

U prva tri mjeseca ove godine pali su i profiti tog tehnološkog diva, na što je uticala kazna Evropske komisije zbog blokiranja online pretraživanja konkurentskih oglašivača. Alphabet je, naime, morao da plati 1,5 milijardi eura nakon što su optuženi da su iskoristili tržišnu dominaciju tako što su ograničavali prikaz konkurentskih oglasa između 2006. i 2016. godine.

Tako je, uključujući globu, operativna dobit Alphabeta pala s prethodnih 7,6 milijardi dolara, na ”samo” 6,6 milijardi.

Usporio je i rast takozvanih plaćenih klikova u poređenju s početkom 2018. godine, a finansijska direktorica Alphabeta Ruth Porat izjavila je kako kompanija eksperimentiše s uslugom oglasa prilagođavajući se sve dominantnijem korištenju njihovih usluga putem mobilnih uređaja, što je rezultiralo volatilnošću prihoda. Naime, ogromna većina Alphabetovih prihoda, tačnije 84,5 posto, dolazi upravo iz usluge oglašavanja koju nudi Google.