Merkator u prvoj polovini godine znatno povećao dobit

Finansije

Trgovački lanac Merkator grupa ostvario je u prvoj polovini godine prihod od 1,15 milijardi eura i čistu dobit od 10,36 miliona eura, objavila je u četvrtak uprava slovenačke kompanije u vlasništvu koncerna Agrokor

Prihodi grupe od prodaje bili su u prvom polugodištu za 7,9 odsto manji nego u prvih šest mjeseci lani, dok je čista dobit znatno povećana u odnosu na 3,9 miliona eura, zabilježenih u prvoj polovici prošle godine.

“Merkator i dalje uspješno provodi mjere optimizacije poslovanja”, kazao je direktor Merkatora Tomislav Čizmić.

Riječ je o novom konceptu Merkatorovih prodajnih centara i njihovoj obnovi, mjerama za povećanje konkurentnosti usluga te prilagođavanju prodajnog asortimana.

Ostvarena EBITDA grupe Merkator u prvoj polovici godine iznosila je 58,3 miliona eura, što je za 2,2 odsto više nego u istom period prošle godine, dok je dobit iz poslovanja porasla za 20,7 odsto, na 21,7 miliona eura.

Matični dio kompanije koji posluje u Sloveniji u prvoj je polovici godine imao 637,3 miliona eura prodajnih prihoda, što je 5,3 odsto manje nego lani.

Na pad je, navode u Merkatoru, uticala prodaja nekih dijelova kompanije van matične djelatnosti, te optimizacija prodajnih kanala.

Uprava ocjenjuje da je Merkatorovo poslovanje stabilno, da uredno podmiruje obveze prema partnerima i dobavljačima te da radi na smanjenju rizika povezanih s položajem Agrokora u Hrvatskoj.