Samsung rudari Bitcoine starim telefonima

Finansije

Samsungova nova inicijativa iskorištavanja zastarjele tehnologije na nove i kreativne načine je rezultirala s korištenjem starih mobilnih uređaja za rudarenje Bitcoina

Nekoliko Galaxy S5 uređaja spojeno u opremu za rudarenje

Iako su niske tehničke specifikacije dostupne opreme, Samsung je tvrdio da 8 uređaja Galaxy S5 može rudariti uz puno veću energetsku učinkovitost u poređenju sa PC računarima.

Postojanje takve inicijative je izašlo u javnost tokom Samsungove developerske konferencije u San Franciscu. Uređaj za rudarenje je ideja Samsungove kreativne laboratorije, koje predstavlja interno odjeljenje inovativnosti i razvoja unutar Samsunga a lociran je u Južnoj Koreji.

Ovo nije prva takva inicijativa, Samsungova kreativna laboratorija je do sada imala već nekoliko ideja za korištenjem zastarjele tehnologije u nove svrhe. Tako su jednom pretvorili stari Galaxy tablet u laptop pogonjen na Ubuntu, a jednom prilikom su iskoristili telefon Galaxy S3 za nadzor akvarijuma s ribicama.

Navodno će sve biti dostupno na internetu

Samsung je obećao da će svi planovi, za ovaj i sve iduće projekte, biti besplatno dostupni na internetu, a tako isto najavljuju da će software koji koriste za otključavanje i reprogramiranje starih uređaja postati dostupan svima.

Portparol kompanije, Robin Schuitz, je izjavio da će ovakve inovativne platforme omogućiti da na ekološki i odgovoran način stari Galaxy uređaji dobiju novu svrhu, a ne da se drže zaboravljene u nekim ladicama.