Bezos savјetuje: Uz pomoć ova TRI PRAVILA sastanci će posati izvor briljantnih ideja

Lider

Svi smo sigurno bar nekad iskusili loše sastanke. Bilo da se radi o loše isplaniranom sastanku, previše priče ili nedostatku pripreme, loši sastanci troše dragocjeno vrijeme i novac.

Međutim, osnivač i izvršni direktor Amazona, Džef Bezos, izgleda da je pronašao ključ koji će sastanke učiniti mnogo produktivnijim.

Svojim godišnjim pismom dioničarima, kao i nedavnim intervjuom, Bezos je dao uvid u to kako izgleda kultura sastanaka u Amazonu, a sve se svodi na tri jednostavna pravila.

„Dvije pice“ tima.

„Pokušavamo da stvorimo timove koji su toliki da mogu da pojedu dve pice. Mi to zovemo pravilom tima dvije pice“, rekao je Bezos.

Ako ste ikada bili na sastanku sa previše ljudi, možete razumjeti mudrost koja leži u ovome.

Što je tim veći, to je veći broj mišljenja, što znači da je teže doći i do zaključaka i donošenja odluka. Još ako je na sastanku neko ko želi da čuje samo sopstveni glas, takvi sastanci su kompletno gubljenje vremena.

Međutim, sa pravilom dvije pice tima dobijate ravnotežu različitih gledišta i ideja, dok ste u isto vrijeme agilni.

Bez PowerPoint-a

„U Amazonu se ne koristi PowerPoint“, ponosno izjavljuje Bezos

U nedavnom pismu upućenom akcionarima, Bezos detaljno opisuje rad koji se ulaže u pravljenje prezentacija i kaže da je za njihovu izradu nekada potrebno i do nedelju dana.

„Velike i važne prezentacije se pišu i ispravljaju, njih dijelite kolegama koje molite da vam ih poboljšaju. Zatim ih ostavljate na stranu nekoliko dana, kako bi ih opet ispravili kada vam um bude svjež i odmoran. One se jednostavno ne mogu napraviti za dan ili dva“, rekao je on.

Počnite tišinom

„Na početku sastanka samo čitamo dokumenta. To je kao radna sala. Svi sjede oko stola, a mi čitamo tiho, obično oko pola sata, koliko god da nam je potrebno da pročitamo dokument. A onda o tome razgovaramo“, kaže Bezos.

Možete zamisliti zašto je ovo toliko korisno. Koliko ste samo puta došli na važan sastanak za koji, uprkos vašim najboljim namjerama, jednostavno niste dovoljno pripremljeni koliko biste željeli?

„Baš kao i srednjoškolci, rukovodioci će blefirati kroz sastanak, kao da su pročitali dopis. To je zato što smo veoma zauzeti. Zato imamo tih pola sata na početku sastanka za čitanje dopisa i onda niko ne mora da se pretvara“, kaže Bezos.