Ko je najuticajnija ličnost za Ruse, a nije Putin?

„Levada centar“ uradio je istraživanje o tome koga Rusi smatraju najuticajnijom ličnosti u svojoj istoriji. Na prvom mjestu nije Vladimir Putin

Kako je prenio list „Izvestija“, ruski predsjednik Vladimir Putin i pjesnik Aleksandar Puškin dijele drugo mjesto na listi najznačajnijih ličnosti u istoriji. Prema ovom istraživanju, 34 odsto Rusa smatra Putina i Puškina najuticajnijim istorijskim ličnostima, piše Sputnjik.

Prvo mjesto, međutim, pripalo je sovjetskom lideru Josifu Staljinu, koji je sakupio 38 odsto glasova. Na trećem mjestu nalazi se Vladimir Iljič Lenjin sa 32 odsto.

Na prvih deset mjesta su se našli car Petar Veliki (29 odsto), Jurij Gagarin (20 odsto), pisac Lav Tolstoj (12 odsto), general Georgij Žukov (12 odsto), carica Ekatarina Druga (11 odsto) i pjesnik Mihail Ljermontov (11 odsto).

Napominje se da je 20. na listi Mihail Gorbačov, za koga je glasalo šest odsto ispitanika. Po sedam odsto glasova dobili su fizičar Isak Njutn, komandant Mihail Kutuzov, pjesnik Sergej Jesenjin i teorijski fizičar Albert Ajnštajn.

U istraživanju je učestvovalo 1.600 osoba.