Eurosong: Holandija potvrdila ulogu favorita

Muzika

Dankan Lorens, najveći favorit Pjesme Evrovizije, pobijedio je u finalu nakon što mu je publika dala najviše glasova.

Bilo je tijesno na kraju, švedski predstavnik imao je šansu da pretekne Holanđanina, ali je od glasova gledalaca širom Evrope dobio manje od 60 glasova.

Na kraju je Holandija imala 492 poena, Italija je završila druga sa 465, a Šveđanin tek šesti.

U igri je dugo bila i Sjeverna Makedonija, ali je i nju koštala ogromna disproporcija između žirija i publike, pošto su dobili svega 58 poena od glasova pristiglih porukama. Tamara Todevska završila je na osmom mjestu.

Srbija je završila na 17. poziciji.

Inače ovogodišnje takmičenje za Pesmu Evrovizije pratilo je nekoliko kontroverzi, pa čak, po nekim ocjenama i skandaloznih promašaja.

Najveći od njih je svakako pojavljivanje američke pop pjevačice Madone, čiji je nastup kod izazvao oprečne komentare.

Madona je, podsjetimo, odbacila pozive propalestinskih aktivista da bojkotuje takmičenje, ali je izjavila da će se uvijek zalagati za odbranu ljudskih prava i da se nada da će vidjeti novi put ka miru. Madona je navela da podržava sva ljudska prava, komentarišući svoju odluku da nastupi.

A onda – antiklimaks. Svjetska zvijezda izgledala je kao da ne zna gdje je došla, šta je uopšte Evrovizija.

Nosila je odoru koju je dizajnirao Žan Pol Gotje, a posle duge i preduge pauze najzad je izašla na binu. I potpuno podbacila u muzičkom nastupu.

Sa druge strane, predstavnici Islanda, bend Hatari, nisu privukli pažnju samo svojim sado-mazo stilom. Oni su tokom finalne večeri Pjesme Evrovizije, za vrijeme dodjele poena publike, držali nekoliko sekundi u krupnom kadru, šalove na kojima se nalazila zastava Palestine. Island je inače bio prva zapadnjačka zemlja koja je Palestini priznala nezavisnost.

Predstavnici Islanda ovaj gest su napravili u znak protesta protiv izraelske okupacije Palestine i kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji, kako su već danima najavljivali.