Đogo: Recesija u BiH je moguća 2020.

Nekategorizovano

U javnosti se u posljednje vrijeme često mogu čuti i pročitati prognoze raznih ekonomista da Bosna i Hercegovina ulazi u recesiju, a ima čak i onih koji tvrde da smo već u recesiji.

Doktor ekonomskih nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Pale Marko Đogo kaže da prati privredna kretanja i zvanične statistike o ekonomiji.

„Ove godine bilježi se usporavanje privrednog rasta, ali je nećemo završiti negativno. Nemoguće je oboriti privredni rast od tri odsto“, objašnjava Đogo.

Međutim, kako kaže, ako se nastave negativna kretanja u Njemačkoj i Italiji, već početkom naredne godine se može očekivati pojava recesije i u Bosni i Hercegovini.

Ono što je dobro za zadužene građane, kako kaže, jeste to što se očekuje da u nekoj skorijoj budućnosti neće biti rasta kamatnih stopa na kredite.

„Na čelo Evropske centralne banke dolazi Kristin Lagard, direktno sa pozicije direktora MMF. Ona je bila i ministar finansija Francuske i pristalica je stvaranja uslova za privredni rast“, navodi Đogo.

Ocjenjuje da neformiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine ne može bitno da utiče na privredna kretanja u zemlji.

„Do sada nisam vidio da je vlast na nivou BiH nešto posebno efikasna. Više su trošili nego radili. Jedino se može pojaviti problem ako bude trebalo sprovoditi neke infrastrukturne projekte“, zaključuje Đogo.