Intesa “mjerka” male banke u Švajcarskoj

Nekategorizovano

Intesa Sanpaolo mogla bi da razmotri dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švajcarskoj, izjavio je izvršni direktor italijanske banke Karlo Mesina, otklonivši ipak mogućnost značajnog širenja u inostranstvu u idućim godinama.

Intesa bi u februaru iduće godine trebala da predstavi novi poslovni plan nakon što je u 2020. kupila srednje veliku italijansku banku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi Reuters.

Mesina je za Bloomberg TV izjavio kako bi Intesi bilo lako da poveća dobit još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njen tržišni udio takav da joj ne dopušta dalje širenje.

Prilike za akvizicije u inostranstvu rijetko se pak ukazuju jer je poslovanje s građanima zbog digitalizacije bankarskih usluga postalo nepotrebno osim ako se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je čelnik Intese.

“Teoretski bi, dakle, banci bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cijene tih meta toliko su visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrijednosti za dioničare”, rekao je Mesina.

Prostor za akvizicije vidi ipak u Švajcarskoj, gdje je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL &Cie nakon preuzimanja Banque Morvala 2017. godine.

“Švajcarska je zemlja u kojoj planiramo da rastemo kroz selektivne akvizicije malih meta. To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle, malo i selektivno“, poručio je Mesina.