Indeksi porasli uprkos lošim ekonomskim pokazateljima

Nekategorizovano

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 2,6 odsto, na 24.331 bod, dok je S&P 500 skočio 3,5 odsto, na 2.929 bodova, a Nasdaq indeks 6 odsto, na 9.121 bod.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, a nastavile su rasti i na početku maja.

To se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija. Dosad je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila kvartalne poslovne izvještaje, pri čemu ih je više od 60 odsto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12 odsto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još prije desetak dana očekivali pad od 15 odsto.

Početkom godine, prije izbijanja koronakrize, očekivao se rast zarada za 6,3 posto.

U fokusu ulagača poslednjih je dana i postepeno popuštanje restrikcija u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti ekonomske aktivnosti, dok bi podsticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak privrede u drugoj polovini godine.

„Zasad sve ide glatko, a to je za tržište dobar znak“, kaže Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial Network.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena nafte jer bi s oživljavanjem privrede trebala ojačati i potražnja za ‘crnim zlatom’.

Zbog toga su loši ekonomski pokazatelji prošle sedmice bili u drugom planu. Tako i podatak da je u aprilu u SAD-u izgubljeno 20,5 miliona radnih mjesta, što je najveći pad zaposlenosti od Velike depresije ’30-ih godina. Pritom je stopa nezaposlenosti skočila sa 4,4 na rekordnih 14,7 odsto.

„Tržište se, ispravno ili pogrešno, više fokusira na to kakvi će pokazatelji biti za dva, tri mjeseca, nego na sadašnje“, kaže Eric Freedman, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3 posto, na 5.935 bodova, a frankfurtski DAX 0,4 posto, na 10.904 boda. No, pariški CAC oslabio je 0,5 posto, na 4.549 bodova.

Na tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,85 posto, na 20.179 bodova, javlja SEEbiz.