Prijeti nestašica maslaca, cijene u Evropi na rekordnom nivou

Neuobičajen fenomen, da u cijelom svijetu maslac dostiže rekordne cijene, prva je u aprilu primijetila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO)

Time se počela odmotavati priča koju posljednje vrijeme vrte evropski mediji o tome da su u cijeloj Njemačkoj u jednoj godini cijene mliječnih proizvoda porasle za 13 odsto, da u Francuskoj slijedi skok cijena kroasana, da u Velikoj Britaniji već danas računaju da bi moglo biti nestašice maslaca na Novu godinu.
Sada i Financial Times piše da cijeloj Evropi predstoji nestašica maslaca. A u osnovi svega stoji odluka EU-a iz 2015. da liberalizira trgovinu mlijeka.

Preko noći se dogodilo da je ponuda jako nadmašivala potražnju, što je značilo da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale, da bi na kraju farmeri i seljaci sve brže stali odustajati od daljnjeg uzgoja krava muzara.

Financial Times dalje napominje da potrošnja maslaca već godinama širom svijeta, posebno Zapada, stalno raste, a kako je riječ o namirnici koju se ne može skladištiti, ili barem nimalo jednostavno, svijet će ove godine, prema predviđanjima FAO i Financial Timesa, trebao biti gladan maslaca koji će zato biti sve skuplji.

Uzroci su klimatske promjene, nedovoljno krava koje daju mlijeko, ali i dvije političke odluke EU-a, prenosi Express.hr.