Rusija poručila Sloveniji: Dalje ruke od Mercatora

Region

Slovenačkim funkcionerima koji su bili veliki pobornici povratka Mercatora u slovenačke ruke, u Rusiji su vrlo jasno rekli da bi Slovenija trebala da odustane od ovog trgovca, izvijestio je siol.net nakon okončanja posjete premijera Marjana Šareca Moskvi.

– Ruski vlasnici, posebno Sberbank, garantuju stabilnost Agrokora koji je jako zadužen. Govorimo o 1,5 milijardi eura. Bilo bi dobro kada bismo se dogovorili o tome kako postupiti. Slovenačka vlada takođe bi trebala doprinijeti”, bio je jasan ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Najveći slovenački trgovac nalazi se pred prenosom na Fortenovu u Amsterdamu, u koji je ruska Sberbank prebacila zdravo jezgro Agrokora.

Zbog svoje mreže nekretnina i maloprodaje, Mercator se smatra porodičnom srebrninom, navodi portal, koja će Rusima vraćati dobar dio hrvatskih kredita.

Budući da je slovenačka vlada imala drugačiju ideju o Mercatoru, sam Kremlj krenuo je u akciju za ruski kapital pritiskom na Sloveniju da ne bi trebala stvarati probleme.

U društvu Fortenova Rusi drže polovični udio. Sberbank posjeduje 39 posto, VTB još sedam i po posto, ukupno 47 posto. Jednu četvrtinu ima američki fond, a posljednju četvrtinu povjerilaca čine čak 53 banke, od kojih jedna drži nogu među vratima za potpuno rusko preuzimanje, a to je slovenačka državna SID banka.