Srbija i Hrvatska ponovo u trgovinskom sukobu

Region

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je danas da Srbija, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz srpskih proizvoda povećavanjem taksi, mora da preduzme kontramjere, da bi se pronašlo rješenje u obostranom interesu

– Nažalost, s vremena na vrijeme nama se raznim administrativnim i nekim drugim mjerama šalju poruke koje sigurno ne idu u susret i u prilog našim željama da kvalitet naših odnosa sa Hrvatskom podižemo na viši nivo – dodao je Odalović.

Za hrvatsku mjeru koja uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i BiH, Odalović je rekao da je „samo naizgled administrativne prirode“.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše „Politika“, navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda.

Odgovor Srbije mogao bi da, na primjer, bude „detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske“, što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju da prekinu.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrijednosti od 116 miliona eura, a uvezla za 79 miliona.

U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.