Mercedes i Tojota otvaraju fabrike u Srbiji?

Region

Srbija pregovara sa predstavnicima kompanija „Mercedes“ i „Tojota“ o otvaranju njihovih auto-fabrika u ovoj zemlji, ali ishod pregovora još nije poznat.

Mercedes je danas daleko odmakao u elektrifikaciji automobila, a u Srbiji je stasala klasa IT radnika sposobnih da rade u tehnološkim auto-kompanijama.

Odluči li se makar jedan proizvođač da gradi fabriku u Srbiji, biće to značajan pomak za domaću privredu, piše Nedeljnik.

“Pregovori uveliko traju sa nekoliko svetskih proizvođača automobila. Najdalje se otišlo u pregovorima s Mercedesom”, potvrdio je u trećoj nedjelji maja visoko pozicionarni funkcioner administracije u Beogradu.

Da se pregovara potvrdio je za Nedeljnik i dobro obavješteni preduzetnik uključen i u njemačku i srpsku poslovnu zajednicu.

„Velika japanska automobilska kompanija poslala je pismo o namerama opštini Inđija u kome traži detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra“, potvrdio je predsjednik opštine Vladimir Gak.

Već citirani funkcioner administracije potvrdio je da se iza buduće fabrike automobila u Inđiji krije japanska kompanija Tojota.

Nedeljnik