Dolar na dvosedmičnom minimumu

Valuta

Dolar se danas trguje na nivou blizu dvosedmičnog minimuma usljed pada tražnje investitora za američkom vaultom koja je na glasu kao “sigurno utočište”, dok švedska kruna bilježi najviši nivo prema euru u posljednjih mjesec dana.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema kopri rivalskih valuta, prvi put se ovog mjeseca spustio na najniži nivo u dvije nedjelje, na 90,299 poena, i na putu je da zabilježi treći uzastopni dan pada. Prema posljednjim raspoloživim podacima, trguje se u padu od 0,05 posto, na nivou od 90,386 poena, prenosi Rojters.

Prema mišljenju analitičara, na slabljenje dolara prema rivalima utiče optimizam na tržištima povodom očekivane monetarne i fiskalne podrške američke vlade, robusne zarade preduzeća i vakcinacija protiv koronavirusa, što podstiče apetit investitora za rizikom.

Među trgovcima međutim vladaju oprečna mišljenja po pitanju uticaja koji na dolar može da ima planirani paket fiskalnih podsticaja američkog predsjednika Džoa Bajdena, u iznosu od 1,9 biliona dolara.

S jedne strane, očekuje se da taj paket mjera ubrza ekonomski oporavak SAD-a u odnosu na druge zemlje, podupirući nacionalnu valutu, ali je, s druge strane, i glavni pokretač narativa o globalnom podsticanju proizvodnje i potrošnje (reflacija) što će podići interesovanje za rizičniju imovinu na račun dolara.

Prema japanskoj valuti, dolar je ojačao danas za 0,2 odsto, na 104,70 jena.

Evro je skočio prema dolaru na 1,2129 dolara, povećavši trodnevni dobitak i dostižući najviši nivo od početka februara.

Britanska funta je takođe zabilježila nov trogodišnji maksimum prema dolaru, trgujući se na nivou od 1,3585 dolara.

Švedska kruna je skočila na jednomjesečni maksimum od 10,0406 kruna za evro uoči odluke centralne banke o refrentnoj kamatnoj stopi, da bi potom smanjila dio dobitaka kada je banka objavila da monetarna politika ostaje nepromijenjena.

Na tržištu digitalnih valuta, bitkoin se konsolidovao danas na oko 46.500 dolara, nakon što je tokom noći dostigao novi maksimum od 48.216 dolara poslije “Teslinog” saopštenja o investiranju 1,5 milijardi dolara u vodeću svjetsku kripto valutu.

Etereum, čija cijena često prati bitkoin, zabilježio je jutros rekordan nivo od 1.826 dolara, nakon čega se neznatno povukao naniže. Trenutno se trguje u porastu za 1,1 procenat, na 1.791 dolara.