Kakva je budućnost bitkoina u 2018. godini?

Valuta

Bilo kakvo predviđanje u vezi kriptovaluta je velika odgovornost, a naročito kada je riječ o cijenama

Na ovom nestabilnom tržištu nije u pitanju samo cijena, koja se teško može predvidjeti, s obzirom na veliki broj dešavanja, koja utiču na tržište kriptovaluta. Ovo je dovelo do toga da ljudi već sada spekulišu o tome šta se može očekivati na tržištu kriptovaluta:

Dominacija bitkoina

Budući da je bitkoin 25. decembra prošle godine dostigao maksimalnu vrijednost od 20.000 dolara, a nakon toga neprestano napredovao, nova sezona je donijela vrtoglavi pad i ponovni povratak najpopularnije kriptovalute na prethodni nivo. Pad bitkoina za 33 odsto je uticao na rast drugih altkoina kao što su Ripple, Stellar i Tron. Međutim, već na početku nove godine, stručnjaci su uvidjeli da rast altkoina odgovara bitkoinu i da će i tokom 2018. godine nastaviti da bude najvrednija kriptovaluta.

Više ustanova će se pridružiti borbi

Nakon talasa podsmijeha, pa prihvatanja bitkoina, velikani na Volstritu su konačno počeli da shvataju bitkoin ozbiljno, što je dovelo do toga da sve više ustanova prihvata bitkoin. U prilog tome govori podatak da su CME i CBOE uveli trgovanje bitkoinovim fjučersima.
Sa regulisanim fjučersnim tržištima, koji su zaživjeli 2017. godine, postavljena je etapa za ETF-ove koji će dobiti odobrenje 2018. godine – rekao je Nolan Bauerle, analitičar iz Canaccord Genuitija.

Regulatori su takođe spremni za tržište bitkoina

Do sada je ideja o regulaciji bila pokušaj liječenja simptoma, a ne utvrđena procedura na tržištu kriptovaluta. Međutim, 2018. će biti godina konsolidacije i postavljanja osnova za ozbiljnije uvođenje digitalnih valuta na finansijsko tržište. Regulatori će, bez sumnje, uticati na cijene kriptovaluta, jer će izazvati potrese na ovom nestabilnom tržištu. Spenser Bogart, menadžer i vođa istraživačkog  sektora u firmi za rizični kapital Blockchain Capital, predviđa velike gubitke u regulaciji.

Volatilnost će i dalje biti sinonim za kriptovalute

Ne možete govoriti o bitkoinu bez navođenja njegove nestabilne tržišne prirode. Kako godina bude odmicala, tako će biti izraženije oscilacije u cijeni kriptovaluta.